wtorek, 14 lutego 2017

DIETA EMOCJONALNA

 


Autorki książki „Psychological Nutrition” Linda E.Weinberger i Shoba Sreenivasan piszą o diecie emocjonalnej, która ma na nas taki sam wpływ jak jedzenie, którym się odżywiamy. W książce możemy przeczytać, że odczuwane przez nas emocje mają na nas pozytywny lub negatywny wpływ. W taki sam sposób działa na nas kiepskiej jakości jedzenie, które w efekcie ma niekorzystny wpływ na  nas  cały nasz organizm i w rezultacie prowadzi do wielu chorób.

Podobnie sprawa wygląda z emocjami: te pozytywne (radość, satysfakcja, spokój)  „odżywiają” naszą psychikę i nas wzmacniają, te negatywne (złość, gniew)  prowadzą do frustracji i depresji.

Istotne jest aby pamiętać, że to my w życiu wybieramy które
 emocje będą w nas dominować

Autorki zwracają uwagę też na to, że choć nie jesteśmy w stanie przejść przez życie  bez trudnych emocji, to możemy nauczyć się z nimi postępować w taki sposób aby chociaż częściowo je zredukować. Co to oznacza? Asertywność, umiejętność odmawiania i rezygnowania z działań które nam nie służą. To też sztuka rozpoznawania cienkiej granicy jaka bez wątpienia jest między pomaganiem a poświęcaniem się za wszelką cenę.

Kluczowa sprawa to rozpoznanie siebie, umiejętność nazwania swoich emocji po to aby w konsekwencji wiele z nich porzucić. Jeśli rozpoznamy, że konkretna osoba źle na nas oddziałuje to możemy z tej relacji zrezygnować. Jeśli czujemy, że dominuje w nas poczucie krzywdy, można ją przepracować na terapii i pozwolić jej odejść.

Pozytywne emocje możemy umacniać po przez „karmienie się” tym co nas wzmacnia i buduje. Pasja, ludzie, radość czerpana z obcowania ze zwierzętami, umiejętność docenienia własnych sukcesów to zawsze są pewne źródła pozytywnych emocji.

Bardzo podoba mi się przedstawione w książce podejście „odżywiania” organizmu jak i spojrzenie na człowieka w sposób holistyczny, całościowy. Polecam dietę emocjonalną do indywidualnego przetestowania.

fot.unsplash.com;  źródło: Linda E.Weinberger i Shoba Sreenivasan „Psychological Nutrition”









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz